Klik op een foto voor de vergroting
Opleiding tot verpleegkundige de Wever ziekenhuis
Ik zou in december 1971 beginnen aan de opleiding tot Verpleeg-kundige A in het ziekenhuis, in de tussenliggende maanden ging ik werken bij de wat we nu logistieke dienst zouden noemen. Veel patiëntentransport naar OK of Röntgen en veel gesjouw met vuilnis en waszakken. We gebruikten de grote transportliften met brede deuren aan de achterkant van het gebouw voor deze klussen. Ook zorgden we voor het transport van volle en/of lege etenskarren voor de verschillende afdelingen verdeeld over veertien verdiepingen. Op een dag, toen we de etenskarren van de Psychiatrische afdeling 7 Oost ophaalden bemerkten we dat een zogenaamd lege kar wel erg zwaar was, wat bleek, een van de patiënten een schizofrene jongen van een jaar of 18 had zich verstopt in de etenskar.
We haalden de verpleegkundigen erbij die hem met moeite uit de kar kregen . Het was een fascinerend gebeuren want de jongen had een volledig verstijfd lichaam, een zogenaamde katatone stupor. Dat was voor mij natuurlijk zeg maar letterlijk en figuurlijk waanzinnig interessant. Later heb ik nog stage gelopen op deze afdeling, Siem werkte er toen ook.
Roerige tijden en feesten
Vanaf december 1971 begon ik met de opleiding tot verpleegkundige, dit was een hele bijzondere, maar ook erg roerige, tijd voor me. Opeen kwam ik terecht in een heel andere wereld van aan de ene kant een heel mooi en veelzijdig vak van verpleegkundige en een boeiende opleiding. Het was het grootste ziekenhuis van Limburg met een veelheid van zorgkanten en met alle specialismen die er waren. En aan de andere kant opeens heel veel contact met leeftijdsgenoten en veel uitgaan. De jongens waren mijn vrienden en kroegmaten en de meisjes daar was ik verliefd op. Veel gefeest; beginnend met de Hypolytus bar in de verpleegstersflat, naar Heerlen, naar Vroenhoven en in de vroege ochtend terug in het ziekenhuis om te eten met de nachtdiensten, te slapen en dan te beginnen in de avonddienst, en je dan verslapen! Het was een echte en mooie in serviceopleiding waarbij theorie van zes weken afgewisseld werd met stages van drie, zes of negen maanden. Vooral tijdens de klasse weken werden de bloemetjes buitengezet.
Schoppen tegen incompetente nonnen
De kinderafdeling
Stage op de afdeling verloskunde, dat vond ik toch wel erg fascinerend zoals je kunt zien.
In 1975 haalde ik mijn diploma. Ik wilde het vak leren en een klinische blik krijgen, daarom heb ik de acute zorg gekozen om me in te specialiseren. Na wat theoretische opleidingen zoals Coronary Care en een stage op de IC Heelkunde kwam ik op de Eerste Hulp afdeling terecht. Daar heb ik tot december 1978 gewerkt en precies geleerd wat ik me voorgenomen had, een klinische blik krijgen en stressbestendig worden. Daar heb ik in mijn hele vervolg carrière profijt van gehad. Maar Heerlen en Zuid Limburg was uiteindelijk te klein voor me.
Geslaagd
In 1975 haalde ik mijn diploma. Ik wilde het vak leren en een klinische blik krijgen, daarom heb ik de acute zorg gekozen om me in te specialiseren. Na wat theoretische opleidingen zoals Coronary Care en een stage op de IC Heelkunde kwam ik op de Eerste Hulp afdeling terecht. Daar heb ik tot december 1978 gewerkt en precies geleerd wat ik me voorgenomen had, een klinische blik krijgen en stress-bestendig worden. Daar heb ik in mijn hele vervolg carrière profijt van gehad. Maar Heerlen en Zuid Limburg was uiteindelijk te klein voor me.
Verpleegkundigen OR 1973
Maak jouw eigen website met JouwWeb