Ouders

Mijn ouders zijn Toon van der Mark en Tielke Viehoff. Ze trouwden op 10 mei 1940.
We woonden in de Ganzeweide nr 68 te Heerlerheide. Getuigen waren tante Gonda (jongste zus van pap ) en tante Mia (jongste zus van mam). Bruidsmeisje was de zus
van tante Cato en bruidsjongen Hein van tante Christien en ome Wiel.

Klik op de foto's voor een vergroting.

De Corneliuskerk

Pap en mam

Pap en tante Gonda

Op de oudste afbeeldingen van mij die ik gevonden heb zit ik op de schoot van oma Viehoff-Geurts (rechts) samen met Peter (van tante Christien) die enkele maanden ouder was dan ik. Zittend Els en staand Hein (de twee andere kinderen van tante Christien). Op de foto hieronder zit ik op schoot van mam met naast haar Tante Mia (haar jongste zus) met Peter op haar schoot.

Ik herinner mij ons huis als een in een rij gelegen hoge huizen aan de oostkant van de straat (nu afgebroken en vervangen door winkel met daarboven appartementen). Ik ben er mijn eerste 10 jaren opgegroeid. Ons huis leek mij heel groot. Naast ons woonde een kinderloos gezin in het huis. Het waren Duitsers of met de Duitsers sympathiserende mensen. Na de oorlog
waren ze verdwenen en bewoonden wij het hele huis.
Naast ons aan de Noordkant woonde de Fam. Hoofs die veel kinderen had waarmee we speelden.
Ons huis had een uitbouw aan de achterzijde over de halve breedte van het huis.
Hierin bevonden zich een (bij)keuken, een stal en de wc. Als je in de bijbouw was hoorde je altijd ratten lopen boven het plafond. De andere helft was belegd met tegels en grensde aan een hoge muur van een zelfde uitbouw van het huis van de Fam. Hoofs. Daarachter lagen lange tuinen die uitkwamen op een paadje dat achter de tuinen lag en uitkwam op de Wannerstraat (foto rechts).

Van deze tuinen is het volgende beeld mij bijgebleven. Direct na de oorlog gingen pap en de buurtbewoners de er in grote aantallen voorkomende ratten opruimen. Ze gooiden carbid met water in de gangen en lieten het vrijkomende gas ontploffen. Bij ieder gat stond iemand met een platte schop en sloegen de er uit vluchtende verschroeide ratten dood.
Het huis lag aan een drukke straat die de Rijksweg vormde tussen Heerlen en Sittard. Er liep een tweesporige tramlijn. Aan onze kant van de straat lag voorbij onze rij huizen een voormalig boerderijtje. Schuin daar tegenover woonde Opa en
Oma van der Mark op nr 107 . Hun huis was ook een rijtjeshuis. Naast hun huis was een doorgang naar de achterkant van de tuinen. Daarachter begonnen de weiden en beemden richting De Dem in Hoensbroek en stroomde de Caumerbeek, die wij de keutelebeek noemden. De keutels waren er echt maar erger was de zwarte kleur van het water. De beek was in Bingelrade ontsprongen en liep vervolgens zuidwaarts langs de Oranje Nassau mijnen 1 (Heerlen) en 3 (Heerlerheide). De mijnen loosden er het vervuilde afvalwater op, afkomstig van de kolenwasserijen. In deze wasserijen werden de antraciet-kolen ontdaan van gesteente middels een scheiding op soortelijk gewicht in van zouten voorzien water.

De weiden en beemden vormden daarmee een schril contrast. In de zomer stonden ze vol met boterbloemen,
pinksterbloemen, korenbloemen en klaprozen.
Tegenover ons huis lag een rij nieuwere huizen, aan de Zuidkant begrensd door de meubelzaak van Knibbelers. Daar woonde o.a. de Fam. Zuketto met kinderen, waarmee we speelden. Achter de lange tuin achter hun huis begon een met mijnsteen verhoogd mijnterrein van de ON3 waar mijnhout werd opgeslagen en spoorlijntjes liepen voor de mijnwagentjes. Voor ons was dat een avontuurlijk gebied waar je niet mocht komen en daardoor ideaal voor spannend kattenkwaad.
De meest spannende belevenis gebeurde in de wei achter het huis van de Zuketto’s waar we vlak na de oorlog met onze neuzen in het gras gedrukt het oorverdovende lawaai hoorden van twee zéér laag vliegende straaljagers (Engelse Closter
Meteor). Alsof de wereld verging!

Tegenover ons in Noordelijke richting lag een rij grote beambtenwoningen in de stijl waarin destijds veel mijnwoningen waren gebouwd. Aan het eind daarvan lag de ingang (oprijlaan ) van de ON2 met aan weerszijden een zeer grote directeurswoning.
Daar tegenover lagen cafés en een grote rijwielwinkel. Tussen deze zaak en de Wannerstraat lag een open plek waar opa Viehoff een volkstuin had. Deze tuin grensde aan de Oostkant aan het marktplein van Heerlerheide.

Mam kerkkoor Kakert